söndag 10 februari 2008

Livskvalité , ja vad är det?


Det finns ju faktiskt ett ord som heter livsglädje men jag tror man ska akta sig för att jämföra det med livskvalité. Livsglädje är väl att man typ är tacksam för att man lever medan livskvalité är så mycket mer och så mycket mer det man ska eftersträva att ha. Att leva ett liv med en godare kvalité än den gråa genomsnittsmänniskan kan ju handla om att till exempel ha en hetare flickvän än din bästa väns uppstyrda schabrak till sambo. Eller att kanske alltid se sig som en stor jävla vinnare även fast man blir misshandlad och förnedrad framför en mobilkamera som hålls av GAIS-halsduken i en mörk gränd vid brunnsparken.
Jag kan berätta att jag av egen erfarenhet vet att det är helt fantastiskt för ens livskvalité att visa fingret åt en skolbuss fylld med glatt vinkande downs syndrom elever.
-Du är en stor jävla vinnare Gräddnos.
Livskvalité handlar ju om att man vågar visa sig ynklig för den starka och att man inte bryr sig så mycket om att man blir hånad. Också handlar det om att man gör eller har något som din omgivning tycker är grymt coolt och önskar att dem själva hade eller vore.
Du är en blue-ray film eller en Kalmartrissa. Stiffler's Mom eller en Tupolev TU-95 färdig att öppna sina kamrar och låta sin last regna över en självgod amerikan.
Ja livskvalité handlar alltså om att våga låta andra njuta och skrämmas av dom där känslorna som du älskar att skämmas för. Eller så kanske du får kvalité av att helt enkelt våga handla utan tanke på konsekvenser.
En Sverigedemokrat hade kanske sagt att livskvalité är att bo i Hörby och slippa ha en fläskvägrande muslim som granne. Jag säger att Hörby kan brinna i helvetet och fläsket kan gott kan vägras.

Inga kommentarer: